centrum designu gdynia

Neonowy miejski witacz

Pierwszy raz od ponad 20 lat neon sekwencyjny rozświetlił dzielnicę Redłowo. Projekt zrealizowało Stowarzyszenie Traffic Design we współpracy z Centrum Designu Gdynia. Premiera witacza odbyła się 15 grudnia 2016 tuż po zachodzie słońca.

Neon został ulokowany na dachu bloku Batory przy ul. Kaczewskiej 20. Realizacji projektu towarzyszyły konsultacje z mieszkańcami budynku. Opowieści zebrane podczas rozmów były główną inspiracją w procesie projektowym. Dwie komunikujące się rybki nawiązują do historii o relacjach sąsiedzkich. Mieszkańcy wspominali ludzie zaangażowanych w życie budynku i okolicy – opowiadali o akcji wspólnego sadzenia drzew, odśnieżania i dyżurów. Powstające obecnie w okolicy grodzone osiedla stwarzają poczucie anonimowości, co powoduje ograniczenie więzi międzyludzkich w obrębie dzielnicy.

Monika Domańska | Traffic Design: Wybraliśmy Redłowo, ponieważ to bardzo dynamicznie rozwijająca się dzielnica. Stanowi też ważny węzeł komunikacyjny. Chcieliśmy, aby neon stał się charakterystycznym punktem orientacyjnym w tej przestrzeni. Może wyrośnie na miejsce spotkań niczym zegar pod urzędem?

Mateusz Żywicki | projektant neonu | studio Typy: Projekt wpisuje się w charakterystyczny dla Gdyni modernizm poprzez geometryczną formę wykreśloną na bazie dwóch przecinających się kół. Chcemy tym działaniem propagować dobre praktyki projektowe i zwrócić uwagę na estetykę przestrzeni publicznej oraz wartość dobrej grafiki użytkowej w tej przestrzeni.

Neon został sfinansowany przez Centrum Designu Gdynia w ramach konkursu na zadania z zakresu kształtowania przyjaznej przestrzeni publicznej.